Recaptioning Congo. Hoe ga je om met diversiteit en inclusie bij een gevoelig thema?

Nov 3, 2022 | Sprekers

Tanja Vereyken is shopmanager bij FOMU Antwerpen en verantwoordelijk voor het assortiment en de positionering van de museumwinkel. “De FOMU expo Recaptioning Congo heeft diversiteit en inclusie nog eens extra op de kaart gezet. Boeken rond diversiteit, racisme, vrouwelijke fotografen,… kinderboeken waar niet enkel witte kinderen in voorkomen, maar personages van overal ter wereld.”

Door de expo belandde Tanja in een boeiende zoektocht naar producten die passen bij de expo en de winkel en tegelijkertijd recht doen aan de gevoeligheid van het thema. Zo besloot zij met haar team om één ansichtkaart toch niet in het kaartenrek te plaatsen, omdat een collega aangaf zich daar niet goed bij te voelen. “Zonder de juiste context kan ook een enkele ansichtkaart onbedoeld een verkeerd effect hebben. Het is work in progress. Hoe zorgvuldig je ook je assortiment samenstelt, je moet blijven openstaan voor andere perspectieven en bereid zijn eerdere keuzes te herzien.”

Tanja gaat tijdens de Cultuur Retail Netwerk Dag in op het proces dat zij volgde bij de kaart. En hoe zij vanuit diversiteit en inclusie afwegingen en keuzes maakte bij de samenstelling van het assortiment. In de FOMU-winkel vind je nu onder andere kleine cadeautjes rondom ‘je goed voelen’, totebags met Congolese teksten en kleurpotloden en wasco’s in verschillende huidskleuren.

Tanja is een van de sprekers op de Cultuur Retail Netwerk Dag op 14 november in het Cobra Museum in Amstelveen. Wil je ook leren van haar verhaal en van alle andere sprekers, meld je dan vandaag nog aan.