Programma

14 november 2022

Programma 2022

Het thema voor 2022 is diversiteit en inclusie. Ons programma belicht dit thema vanuit verschillende invalshoeken, sprekers en productpresentaties van leveranciers.

09.00 Ontvangst in het Cobra Museum

09.30 Start programma

Welkom door Antoinette van Dorssen, onze dagvoorzitter.

Opening door Stefan van Raay, directeur Cobra Museum voor Moderne Kunst.

Ellen Groenveld, van Cultuur & Retail, over het Cultuur Retail Netwerk.

10:00 Ochtendprogramma – thema ‘Diversiteit en Inclusie’

Keynote 1Nicole Reimink-Böttger, Product Owner Diversity & Inclusion bij ABN AMRO. Vanuit haar lange ervaring met diversiteit en inclusie zet zij het thema breed neer, als basis voor het dagprogramma.

Keynote 2Shivan Shazad, Manager Diversiteit Rijksmuseum. Shivan was hiervoor beleidsmedewerker bij SER Diversiteit in Bedrijf. Tijdens de Cultuur Retail Netwerkdag gaat hij in op wat diversiteit en inclusiebeleid kan betekenen voor het museum en voor de winkel.

Koffiepauze

11:15 Podiumdiscussie

Sonja Feitsma, Hoofd Retail Rijkmuseum, gaat op het podium in gesprek met ervaringsdeskundigen Tanja Vereyken, shopmanager bij FOMU Antwerpen, Ruurd de Jager, winkelcoördinator van het Drents Museum, en Annette Kors, Manager webshop & merchandising bij Amnesty International. De discussie zal zich richten op de inkoop van het productassortiment bij de tentoonstelling Recaptioning Congo, de positionering van Frida Kahlo in de winkel tijdens de grote overzichtstentoonstelling Viva la Frida en hoe je nu kunt garanderen of en hoe producten onder eerlijke omstandigheden geproduceerd worden. Onderwerpen waarbij diversiteit en inclusie een grote rol spelen.

Voorstelronde van aanwezige leveranciers.

12:15 Lunch en trendtafels leveranciers

13:30 Rondetafelgesprekken over alles wat met cultuur & retail te maken heeft

Kies een tafel met een onderwerp naar wens. Elke tafel staat onder leiding van een deskundige.

 1. Hoe maak je een goede briefing voor productontwikkeling?
  De kenmerken van een goede briefing. Duidelijk maken wat je wel en niet zoekt. Yolande Sep ‘buying and merchandise manager’ en ‘product developer’ bij Naturalis legt o.a. uit hoe je de merkwaarden en huisstijl toepast.
 2. Wat is een goede flow door je winkel?
  Neem je winkelplattegrond mee naar Arjan van der Bliek van here we are architecten.
 3. Design X Ambacht
  Marco de Leeuw van Design X Ambacht en Monique Schoutsen van het Kunstmusem Den Haag over productontwikkeling met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (sociale werkplaats). Hoe werk je samen?
 4. Werken met het Verre Oosten
  Welke hobbels moet je rekening mee houden? De voor- en nadelen van (laten) produceren in Azië. Marius van de Stolpe van EigthyDays en de Great Modern Arists collectie.
 5. Inkoop en verkoop van planten, bollen en zaden
  Waar loop je tegenaan? Waar koop je milieuvriendelijke zaden? Wat is je marge? Patricia Vandecasteele, Cynthia Faas en Susan den Dulk van Hortus botanicus Leiden zijn de experts.
 6. Een webshop voor je museum, kasteel of hortus
  Jitske Naberman van Dutch Museum Gift Shop over online verkoop. Welke producten wel/niet, wat verdien je er mee, hoe pak je het aan?

De rondetafelsessies vinden in 2 rondes plaats en duren ca. 35 minuten:

13.30 – Ronde 1
14.15 – Ronde 2

Theepauze

15:15 Middagprogramma – vervolg thema ‘Diversiteit en inclusie’

Terugkoppeling Rondetafels.

2 sprekers met praktijkvoorbeelden. Chavina Bendahman van ROSE stories, uitgeverij en verhalenvertellers, en Ellen Brudet van Colourful Goodies. Zij maken poppen onder het motto “ieder kind hoort een pop te hebben waarin hij of zij zichzelf herkent”.

Take-aways van de dag door de dagvoorzitter. Wat ga jij morgen doen aan diversiteit en inclusie?

16:00 Afsluiting en borrel

Gesponsord door Lanzfeld Editions.

17:00 Einde van de tweede Cultuur Retail Netwerk Dag