Programma

Het thema voor 2023 is de Toekomst van Museumretail in al zijn facetten. Onze keynotes, sprekers en rondetafelonderwerpen belichten op een veelzijdige manier wat er speelt en welke kansen en mogelijkheden je hebt als culturele instelling om goed voorbereid stappen te maken en je winkel succesvol in de culturele markt te zetten.

Programma

09.30 Ontvangst in Museum Arnhem

10.00 Start programma

Opening programma

Welkom door dagvoorzitter Antoinette van Dorssen

Saskia Bak, directeur Museum Arnhem en gastvrouw van de dag, met haar visie op museumretail, mvo en duurzaamheid.

10:15 Ochtendprogramma – De toekomst van Museumretail

Twee keynotes belichten het thema vanuit hun persoonlijke ervaring.

Peter Dusch, Manager Retail, Logistiek & Planning van het Van Gogh Museum, met een retailvisie op de toekomstige museumbezoeker. Interessant en relevant voor zowel kleine als grote musea.

Anne-Marie Hoogerwerf-Hospes, Head of Commercial Activity at Natural History Museum of Denmark, over vernieuwing, duurzaamheid en lokale inkoop. Het museum heeft 2 winkels. Hoe maak je van beide een succes? Anne-Marie wordt hierover uitgebreid geïnterviewd door Riet Frissel.

 

11:30 Podiumdiscussie

De dagvoorzitter gaat in gesprek met Anne-Marie Hoogerwerf-Hospes, Suzan Boekhorst, Manager Shop Singer Laren, en Annette Klein-Bog, Global Affairs, producent van duurzame producten.

12:00 Lunch en trendtafels leveranciers

13:15 Rondetafelgesprekken, speeddaten en rondleiding door de museumwinkel 

Rondetafels

Elke tafel staat onder leiding van een of twee deskundigen. Dat kan een leverancier zijn, maar ook vertegenwoordiger van een museum. De rondetafelsessies vinden in 2 rondes plaats:

13.15 – Ronde 1
14.15 – Ronde 2

Dit zijn de 6 rondetafels waaruit je kunt kiezen.

  • Suzan Krabben, Category manager Rijksmuseum, en Hellen ten Berkel, productontwikkelaar, over “Textiel van hoge kwaliteit in lage oplages”.
  • Frans Verouden, Greenleisure, over duurzaamheid in de museumwinkel. Wat kun je doen om te professionaliseren?
  • Janneke van der Heijden, All Things We Like, en Laura Tankink, Universiteitsmuseum Utrecht, over duurzame, botanische sieraden op maat in lage oplages
  • Simone Sallé, Business Controller HEMA. Meten is weten: financiële KPI’s voor de museumwinkel. Je marge verbeteren door te sturen op cijfers.
  • Mark Botman van MTDay en Linsey van Kaap Skil over hoe zij samen een heel nieuw assortiment hebben ontwikkeld rondom de expositie over de inmiddels beroemde “Jurk uit het Palmhoutwrak”. Markt neemt producten en presentaties meedie zijn voortgekomen uit de samenwerking.
  • Arjan van der Bliek van hwa architecten over de inrichting van museumwinkels voor de perfecte organisatie en verleidingskracht. Denk aan flow (routing), productpresentatie, verlichting, akoestiek, materiaalkeuze en duurzaamheid zoals hergebruik en bio-based.

Speeddaten met het Rijks Museum of Van Gogh Museum

Altijd al eens willen spreken met een collega van het Rijks of het Van Gogh? We bieden per museum 10 gesprekken van 10 minuten aan. Aanmelden hiervoor volgt binnenkort.

Rondleiding door de museumwinkel van Museum Arnhem

De keuze om de Cultuur Retail Netwerkdag in Museum Arnhem te houden is vanwege de bijzondere winkelinrichting en het productassortiment dat perfect past bij de dwingende architectuur van de winkel en de vele lokale ontwerpers. Bibi de Lang en Adrienne Janssens, de grondleggers van dit winkelassortiment, willen ons tijdens de dag graag alles vertellen over hun keuzes. Je kunt tijdens de Rondetafelsessies een boeiende ronde met hen door de winkel maken waarbij zij hun geheimen delen.

15:00 Middagprogramma – Vervolg thema De Toekomst van Museumretail

Terugkoppeling Rondetafels door dagvoorzitter Antoinette. Wat zijn de meest gestelde vragen? Wat leeft er onder vakgenoten? We gaan het horen!

MADE51, Clémence Sangaré. A unique collection of 24 holiday ornaments crafted by refugees in 15 countries around the world. Clémence is an independent consultant working for social enterprises and international cooperation driving sustainable change within the handmade and manufacturing sector. She has more than 8 years of experience in areas including fair trade compliance, capacity building, international market access.

Ellen Groenveld schetst de trends in museumretail. Producten, materialen, ontwerpen, presentatie, winkelinrichting, wat gaat er gebeuren in 2024?

Take-aways van de dag door de dagvoorzitter.

16:00 Afsluiting en borrel

Gesponsord door Lanzfeld Editions.

17:00 Einde van de derde Cultuur Retail Netwerk Dag