‘Botanische sieraden hebben ook een educatieve waarde’

Oct 15, 2023 | Leveranciers

Janneke van der Heijden van All Things We Like heeft voor Universiteitsmuseum Utrecht een serie botanische sieraden ontworpen voor de nieuwe museumwinkel in het volledig verbouwde museum. Op de Cultuur Retail Netwerk Dag verzorgt Janneke, samen met Laura Tankink van UMU, een rondetafel hierover.

“Deze collectie sieraden heb ik speciaal ontworpen voor het Universiteitsmuseum. Het museum vroeg me een sieradencollectie te ontwerpen, geïnspireerd op hun bijzondere collectie glazen Blaschka’s en de Oude Hortus. De blaschkamodellen zijn 140 jaar oude, natuurgetrouwe glazen modellen van zeedieren. Deze collectie is uniek in Nederland en alleen in Utrecht te zien. Ik ben het depot in gegaan om de glazen modellen te bestuderen. Dat depot is een verborgen wereld boordevol inspiratie. Met de inspiratie uit het depot en de Oude Hortus zelf, heb ik een collectie duurzame sieraden ontworpen, gemaakt van het oude hout van de Ginko Biloba boom in de Oude Hortus en gerecycled acrylglas. Ik noem het botanische sieraden. Unieke producten, echt. In feite kom ik hier tot de kern van het museum. Dan is het toch prachtig dat je dat verhaal kunt laten terugkeren in sieraden? Als je die draagt, zijn ze niet alleen mooi, ze vertellen ook het verhaal van UMU. Ze horen net zo bij het museum als de collectie zelf.

 

‘Het is toch prachtig als je zo’n verhaal kunt laten terugkeren in sieraden?’

Botanische sieraden UMU

Geïnspireerd door het depot en de Oude Hortus heeft Janneke van der Heijden een collectie duurzame sieraden ontworpen.

Botanische sieraden UMU
Botanische sieraden UMU

“En het zijn uiteraard duurzame producten. Ik werk al 10 jaar met duurzame materialen. Je ziet wel dat er in die 10 jaar veel veranderd is. Het gaat er nu echt om dat je in alle facetten van je ontwerp en productie duurzaamheid een rol geeft. Ik kijk continu wat er nog meer mogelijk is. Je blik verbreden, innovatief denken en doen. Social design speelt daarbij ook een rol. Zeker in een museum als UMU is het goed als een product ook een educatieve waarde heeft. Wat is het product? Waar is het van gemaakt? Recyclede of herbruikbare materialen? Wie heeft het gemaakt? Ik werk onder andere samen met de sociale werkplaats in Utrecht en met een Portugees bedrijfje voor porseleinen producten. Op deze manier wil ik ook wat teruggeven aan de maatschappij. Als ontwerper kan ik die rol ook vervullen. En dat is ook waar ik het tijdens onze rondetafel met Laura over wil hebben. Hoe kun je het ontwerpproces volledig afstemmen op duurzaamheid en social design? En duurzame producten hoeven niet altijd duurder te zijn. Ook niet in kleinere oplages. Voor de museumwereld heel relevant en direct al toe te passen. Heel interessant!”

Meer weten? Kom 20 november naar de Cultuur Retail Netwerk Dag en schuif aan bij de rondetafel van Janneke en Laura.

Bekijk het programma en meld je aan.

Janneke van der Heijden, All Things We Like met Botanische sieraden UMU

Janneke van der Heijden, All Things We Like.