Onze sprekers
Anne-Marie Hoogerwerf-Hospes
Anne-Marie Hoogerwerf-Hospes is Hoofd commerciële zaken bij het Natural History Museum of Denmark (NHMD). Het NHMD bevindt zich in het centrum van de Deense hoofdstad Kopenhagen, in de historische Botanische Tuin, en is een van de drie nationale musea van Denemarken. Anne-Marie is verantwoordelijk voor de commerciële strategie en resultaten van de drie huidige museumsites die met hun collecties op het gebied van botanie, zoölogie en geologie de ruggegraat van het museum vormen. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor de strategische planning van de bezoekersbeleving in het nieuwe museum voor natuurhistorie dat momenteel gebouwd wordt en naar verwachting eind 2025 zijn deuren opent. Dit museum zal bestaan uit 7.000 m2 tentoonstellingsruimte en ruim 2.000 m2 voor alle bezoekersgerelateerde faciliteiten. Anne-Marie leidt de teams die verantwoordelijk zijn voor kaartverkoop, retail, evenementen, food & beverage, productontwikkeling en licensering. Zij combineert haar ervaring in senior managementfuncties in de internationale culturele sector (naast NHMD ook ARKEN Museum for Modern Art in Kopenhagen en Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam) met corporate ervaring bij internationale professional services firms als McKinsey & Company en Clifford Chance.
Marketing en retail van onze huidige winkels en hoe duurzaamheid en MVO daarin passen
In de afgelopen jaren heeft Anne-Marie met haar retail & ticket team de drie bestaande museumwinkels volledig herontwikkeld. De winkels zijn een verlengstuk van het kernverhaal van het museum – to empower the connection between people and nature. Focus ligt op een inspirerend interieur, een omzet die substantieel bijdraagt aan het resultaat van het museum en een duurzaam en sociaal productportfolio dat verschilt per winkel en invulling geeft aan de visie en kernwaarden van het museum.
Bezoekerservaring
Het NHMD beschouwt zijn museumwinkels als een integraal onderdeel van de bezoekerservaring. De presentatie van de museumwinkels en de kwaliteit van de productranges zijn een essentieel onderdeel van deze ervaring. Ook zijn de museumwinkels een belangrijke plek om de waarden van het NHMD – waaronder verantwoordelijkheid, samenwerking en nieuwsgierigheid – te versterken. Duurzame producten en merken die iets teruggeven aan de samenleving en het milieu helpen beschermen, hebben een prioriteit. Museumbezoekers omvormen tot ambassadeurs die bovendien helpen een verschil te maken, is een van de doelstellingen.
Museum branded merchandise
De museumwinkels van NHMD faciliteren dit met zinvolle en doordachte productassortimenten die bezoekers inspireren en engageren, en hen in staat stellen de diversiteit van de natuur te genieten, te begrijpen en er zorg voor te dragen. De zorgvuldig geselecteerde producten zijn geïnspireerd op de missie, architectuur, collecties en het tentoonstellingsprogramma van het NHMD. De productassortimenten zijn zowel afkomstig van vertrouwde en bij voorkeur regionale leveranciers als ontwikkeld door het retailteam in samenwerking met partners en in lijn met de nieuwe visuele identiteit van het museum. De rijke collecties van het museum – variërend van zoölogie, stenen & mineralen tot botanische schatten – vormen een fantastische bron voor het ontwikkelen van museum branded merchandise. De voorkeur gaat uit naar samenwerkingen met Deense en/of Scandinavische leveranciers. Gezien de sterke Deense traditie op het gebied van ambacht en vakmanschap, wordt een aantal productranges gecreëerd door Deense ambachtslieden die zowel traditie als innovatie weerspiegelen.
Bezoekers actief begeleiden in de winkel
De producten zijn inclusief qua doelgroep en prijs. Iedere bezoeker – variërend van een kind dat DKK 35 besteedt tijdens een schoolbezoek tot een toerist die een unieker item koopt van DKK 950 – moet zich thuis voelen in de desbetreffende winkel en iets interessants kunnen vinden binnen het beschikbare budget. Het educatieve/leerelement is belangrijk bij producten voor kinderen, terwijl kwaliteit en esthetiek/design de boventoon voeren in de duurdere productcategorieën. Duurzaamheid is een rode draad bij zowel de productsourcing als de door het museum ontwikkelde producten en speelt daarnaast een belangrijke rol bij de verpakking en presentatie in de winkel. De medewerkers ondersteunen dit door goed op de hoogte te zijn van de achtergronden en verhalen van de producten. Zij begeleiden bezoekers actief bij het doen van hun aankopen, zijn deskundig, open en gastvrij.
Op de Cultuur Retail Netwerk Dag komt Anne-Marie Hoogerwerf-Hospes uitgebreid over deze onderwerpen vertellen.